Missbruk och beroende

Är du orolig för att du dricker för mycket alkohol? Tar du droger och vill ha hjälp med att sluta? Eller bekymrar du dig för någon i din närhet som missbrukar eller far illa? Här kan du få hjälp.

Alkohol- och drogrådgivningen

Alkohol- och drogrådgivningen är en öppen mottagning för dig som har ett beroende eller riskbruk eller för dig som är anhörig eller närstående till någon som har problem med alkohol eller andra droger. Du kan vara anonym. Besöken är gratis och du kan vara anonym.

Telefon 042-10 66 63.
Telefontid alla vardagar klockan 13:00-14:00.
Besöksadress Carl Krooks gata 4, Helsingborg.

Maria Nordväst – mottagning för unga

Maria Nordväst erbjuder rådgivning och behandling för dig som är upp till 25 år och har problem med alkohol eller droger. Besöken är gratis.

Hos Maria Nordväst kan du få ett samlat stöd av familjebehandlare, kurator och psykiatrisjuksköterska.

Du som anhörig eller närstående till en ung person med riskbruk eller missbruk kan också söka råd och stöd.

Maria Nordväst hittar du på Bruksgatan 29 i Helsingborg.

Ring till vår mottagningstelefon: 042-406 30 80.

Eller kom på vår drop-in-tid:
Måndagar 16:00-19:00.

Din husläkare eller vårdcentral

Om du är orolig för din konsumtion av alkohol eller droger kan du vända dig till din husläkare eller vårdcentral. De har öppet på vardagar mellan klockan 08:00-17:00.

Södermottagningen – för dig som bor i södra Helsingborg

Södermottagningen är en specialiserad psykiatrimottagning för dig som bor i södra Helsingborg (Söder, Planteringen, Råå, Rydebäck, Närlunda, Ramlösa, Påarp och Ekeby). Hit kan du få remiss om du har problem med missbruk och beroende i kombination med psykisk ohälsa.

Telefon 042-36 40 50.
Besöksadress: Nedre Nytorgsgatan 13 Helsingborg.

Beroendevården – för dig som bor i norra Helsingborg

Beroendevården har som uppdrag att efter remiss utreda och behandla dig som bor i norra Helsingborg och som har problem med missbruk och beroende i kombination med psykisk ohälsa.

Läs mer om beroendevården hos Region Skåne.

Insatser via socialförvaltningen

Insatserna nedan kan du få genom att ansöka hos socialförvaltningen. Kontakta mottagningen, telefon: 042-10 64 56.

Livtaget, behandling och vård mot missbruk

Livtaget är en behandling som bygger på Minnesotamodellen och riktar sig till människor med någon form av kemiskt beroende. Verksamheten har både öppenvård och boende med gruppterapi och dygnetruntbemanning. Du kan göra en ansökan via socialförvaltningens mottagning, telefon: 042-10 64 56.

Läs mer om Livtaget.

Olsgården

Olsgården är ett behandlingshem för män över 20 år med alkohol- och/eller drogberoende. Behandlingen är inriktad på kognitiv beteendeterapi (KBT). Olsgården erbjuder ett program med strukturerad vardag som bland annat innehåller återfallsförebyggande arbete, social färdighetsträning, friskvård, KBT-grupper och enskilda samtal.

För att få behandling på Olsgården måste du ansöka och göra en utredning hos socialtjänsten. Du kan göra en ansökan via socialförvaltningens mottagning, telefon: 042-10 64 56.

Villa Viva

Villa Viva är ett behandlingshem för kvinnor över 20 år med alkohol- och/eller drogberoende. Behandlingen är inriktad på kognitiv beteendeterapi (KBT). Villa Viva erbjuder ett program med strukturerad vardag,  återfallsförebyggande arbete, social färdighetsträning, kreativ grupp, friskvård, KBT-grupper och enskilda samtal.

För att få behandling beviljad på Villa Viva måste du ansöka hos socialförvaltningen, som utreder dina behov. Du kan göra en ansökan via socialförvaltningens mottagning, telefon: 042-10 64 56.

Olsgården och Villa Viva vänder sig i första hand till Helsingborgs stads invånare, men vi tar även emot personer med bistånd från andra kommuner i mån av plats.