Råå förskola vann Träpriset 2016

Onsdagen den 9 mars vann Råå förskola Träpriset 2016, ett av Sveriges mest kända arkitekturpris. Det är ett pris som tilldelas en byggnad som enligt juryn ”representerar god svensk arkitektur i trä och som speglar och utvecklar tiden vi lever i”.

Enligt juryn är Råå förskola ett exempel på hög ambitionsnivå från byggherre och arkitekt såväl i fråga om att forma en inspirerande miljö på barnens villkor, tolka platsens förutsättningar och utnyttja träets möjligheter.

– Jag känner mig givetvis stolt över priset, säger fastighetsförvaltningens projektchef Catharina Brandén och tillägger att några rader ur juryns motivering känns som ett extra fint erkännande av stadens arbete:

”Juryn värdesätter särskilt att denna höga ambitionsnivå tillämpats i en kommunal byggnad ägnad för barn. Det är en kategori byggnader som inte alltid ägnas störst omsorg och ambition… …Råå förskola bidrar på ett övertygande sätt till att lyfta betydelsen av rum för barn och unga.”

– Detta speglar väl hur flera av stadens förvaltningar resonerade när vi planerade och byggde förskolan. Detta eftersom barnens perspektiv är viktigt för oss när vi bygger nya förskolor, avslutar hon.

Råå förskola

Råå förskola är ritad av Dorte Mandrup arkitekter. Byggentreprenör är Peab Sverige AB. Byggherre är Helsingborgs stad. Projektledning Sweco.

Träpriset

Träpriset är en av Sveriges största och viktigaste arkitekttävlingar och delas ut vart fjärde år till en byggnad som representerar god svensk arkitektur i trä och som speglar och utvecklar tiden vi lever i. Träpriset är instiftat av Svenskt Trä.