Nyhet med massor av information

Smittspridningen av coronaviruset ökar just nu dramatiskt i Helsingborg. Vi har flest nya fall av covid-19 i Skåne per 100 000 invånare och har näst värst smittspridning i landet. Därför måste vi alla nu ta ett gemensamt ansvar för att minska smittspridningen.

Det krävs nu att vi tar krafttag för att dämpa spridningen av covid-19 i samhället. Du kan hjälpa till att bromsa smittan genom att tvätta händerna regelbundet, avstå sociala sammanhang, undvika platser där det kan uppstå trängsel och stanna hemma om du känner dig sjuk.

Vi uppmanar samtliga invånare att ta rekommendationerna på största allvar under de närmsta veckorna. Det du väljer att göra nu kommer ha skillnad längre fram och kan ha stor betydelse för utvecklingen i Helsingborg.

Även om du själv inte är orolig för din hälsa så kan du råka smitta någon som blir allvarligt sjuk. Vi måste hjälpas åt nu för att skydda varandra och för att sjukvården ska orka ta hand om dem som behöver vård.

Pressträff med Helsingborgs stad och Helsingborgs lasarett om smittspridningen i Helsingborg

Med anledning av den ökade smittspridningen av coronaviruset i Helsingborg kallade Helsingborgs stad och Helsingborgs lasarett till en pressträff den 14 december för att beskriva nuläget och åtgärder framåt. Se pressträffen från den 14 december.

Skolan under vintern

Från och med tisdagen 15 december till och med fredagen 18 december undervisas årskurs 7-9 på distans. Detta efter att Smittskydd Skåne bedömt att detta är en lämplig åtgärd för att minska smittspridningen av covid-19. Gymnasieskolorna har sen tidigare övergått till fjärr- och distansundervisning, efter rekommendation från Folkhälsomyndigheten. Läs mer om hur Helsingborgs stads skolor hanterar coronautbrottet.

Nationella råd och föreskrifter inför jul och nyår

Från och med den 14 december ersätts de regionala råden av skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd. De nya nationella råden liknar till stor del de regionala råden som vi har haft i Skåne sen en tid tillbaka.

Över storhelgerna bör du begränsa ditt umgänge till en mindre krets, bara resa om du kan göra det på ett sätt som inte utsätter dig eller andra för risk att smittas, och skydda de som är i riskgrupp. Läs mer om rekommendationerna för kommande helger på krisinformation.se

Följ de skärpta nationella råden

Det är nu viktigare än någonsin att följa de skärpta råden som gäller för hela Sverige. Det är inte fel att i detta läge vara ännu mer försiktig, med tanke på den speciella situation vi har i Helsingborg. De nya nationella råden finns tydligt beskrivna på krisinformation.se.

Testa dig vid symptom som kan vara covid-19

För att hindra smittspridningen är det viktigt att testa sig för covid-19 vid symptom. Smittspårarna ringer upp alla som har testat positivt för covid-19 och hjälper dem att kartlägga sina kontakter. Det är sedan den smittade själv som informerar dem de kan ha smittat. Du ska dock bara testa dig om du har symptom. Testet kan ske via ett självtest. Läs mer om tester på 1177.se.

Det är möjligt att göra självtester för covid-19 i bilen. Region Skåne har öppnat ett antal provtagningsplatser på flera orter i Skåne, bland annat i Helsingborg. Läs mer på Skane.se.

Vi håller ut för att kunna komma tillbaka

Vi vet att du är trött. Vi vet att du vet. Men nu måste vi hålla i och hålla ut för att skydda oss själva och varandra. Sverige har fått positiva besked om vaccin mot covid-19 och det ser ut som att vi kommer kunna börja med vaccinationer i början av nästa år. Nu måste vi hjälpas åt så vi inte snubblar på mållinjen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *