Första spadtaget för nya Gustavslundsskolan

Fredagen den 11 mars togs det första spadtaget, eller rättare sagt spadtagen, när barn från Brunnsberga förskola hjälpte till med att förbereda jorden där den nya Gustavslundsskolan ska stå. 

– Det är en fantastiskt rolig dag. Förutom att solen lyser är det något historiskt vi startar nu i Helsingborg när vi börjar en trend av att bygga skolbyggnader för framtidens lärande. Den här skolan hoppas vi ska präglas av det som behövs inför framtidens samhälle i Helsingborg. Vi kommer att fokusera på relationer, innovationer och kommunikation som vi hoppas ska bli en del av det som präglar en skola och synliggör lärande, säger Ing-Marie Rundwall, utbildningsdirektör i Helsingborgs stad.

Klar för skolstart i augusti 2017

Gustavslundsskolan blir en helt ny skola på Mangårdsgatan vid korsningen Fältarpsvägen/111:an på Gustavslund. Bygget startar nu i mars 2016 och grundskolan ska stå klar att ta emot sina 450 elever till skolstarten i augusti 2017.

– Det är spännande att vi äntligen kan sätta spaden i marken nu och få en ny skola. Det är väldigt efterlängtat. Vi har i princip fullt i alla våra skolor och förskolor så det känns bra att det äntligen är en ny skola på gång, säger Christer Rasmusson (L), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Förskolebarn tog de första spadtagen

Men det var varken politiker eller direktörer som fick den stora äran att ta de första spadtagen. Barn från närliggande Brunnsberga förskola hade kallats in för att hjälpa till med såväl sång som grävande. De överräckte också en bok med inspirationsbilder som barnen själva ritat till projektledaren Anna Olsson på fastighetsförvaltningen. Där fanns det bland annat tips på hur den nya skolan kan inredas både invändigt och utvändigt och vad man skulle kunna använda skolgården till.

Tre nya skolor planeras

– Det som jag tycker känns väldigt bra här är att vi har tre nya skolor på gång. Tillsammans med duktiga entreprenörer ska vi bygga denna skolan, en i Rydebäck och en i Mariastaden. Vi kommer att få jättefina skolor på ganska kort tid och till bra kostnader också eftersom vi återvinner kunskaper från processerna, säger Fredrik Hjort, fastighetsdirektör i Helsingborgs stad.

Helsingborg växer som aldrig förr och behovet av skolor och skolplatser är stort. Därför är det här bygget mycket välkommet.

–Behovet av skolor har nästan exploderat och vi är väldigt glada att vi har lyckats få fram detaljplaner så pass kvickt som vi har gjort för de här tre skolorna. Att vi nu är igång med produktionen och kan möta behovet av skolor är därför jätteroligt, säger Fredrik Hjort, fastighetsdirektör i Helsingborgs stad.