Åbräddens kockar bland de bästa i Sverige

Kockarna på vårdboendet Åbrädden i Helsingborg kom på en fjärde plats i tävlingen ”Årets seniorkock” som ordnas av White Guide Senior. Kockarna Mats Anderson, Camilla Engkvist och Ingrid Rosengren var på plats på galan i Malmö under tisdagen.

I motiveringen skriver juryn bland annat att ”Mats, Camilla och Ingrid är en sammansvetsad trio som förmår lyfta måltiderna till de äldre på ett föredömligt sätt – vi blir inte förvånade om de återfinns på den här listan även nästa år!” och ”Precis som på många andra seniorboenden har man på Åbrädden börjat senarelägga luncherna, för att öka aptiten hos de äldre i allmänhet och hos dem som sover lite längre på morgonen i synnerhet. Om någon skulle bli hungrig tidigare bjuder man på makalöst goda energi-smoothies som stillar suget”.

En jury har besökt de olika köken och bedömt smak och näring, men också måltidsmiljö, service, samarbete och andra parametrar som bidrar till att höja måltidsupplevelsen för de äldre matgästerna.
– Vi är glada att vara nominerade. I år kom vi inte bland de tre främsta, men vi är ändå bland de tio bästa i Sverige. Nomineringen betyder mycket och är ett kvitto på att vi är på rätt väg. Vår grundtanke är att det ska vara bra, vällagad mat från grunden och att de boende får vara med och bestämma samtidigt som vi har en bra kommunikation med övrig personal. Vi är ett bra gäng på Åbrädden och den röda tråden till att det blir så bra är att vi alla hjälps åt. Alla får tycka till och vi är öppna för alla förslag, säger Mats Anderson, kock och köksansvarig på Åbrädden.

– Jag är glad över Åbräddens fina arbete! Att de var nominerade igen är ytterligare ett bevis på att de jobbar intensivt med smakupplevelsen och att maten håller en hög kvalitet, säger Maria Nilsson, ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Köket på Åbräddens vårdboende är ett eget kök där all mat lagas från grunden. Köket drivs av Matomsorg som är en del av den kommunala utföraren Omsorg i Helsingborg.
– Personalens engagemang och samarbete med både vårdpersonal och hyresgäster bidrar också till placeringen. Åbrädden satsar stort på maten och anordnar dagar med internationell mat och olika teman kring det. Det är roligt att denna del av offentliga måltider prioriteras. Äldre är en grupp som ofta glöms bort, även om måltiden ofta är det som sätter guldkant på deras vardag, säger Jenny Håkansson kostchef för Matomsorg.

Om White Guide Senior
White Guide Senior sker i samarbete med White Guide (Nordens ledande restaurangguide), som också består av White Guide Junior. White Guide Senior syftar till att lyfta fram goda exempel i arbetet med att förbättra kvaliteten på mat och måltider inom seniorboenden. Förra året kom Åbrädden på 3:e plats i kategorin Årets Seniormåltid 2015. Då ingick kategorin i White Guide Junior, men i år lanseras den nya White Guide Senior som bland annat består av kategorierna Årets Seniormåltid, Årets Seniorkock och Årets boendechef. Bedömningen är gjord av en jury som under det senaste året har provat luncher på drygt 250 skolor, förskolor och vårdboenden runt om i Sverige.